Naredne godine BiH očekuje rast od 3,4%

U 2017. godini BiH očekuje ekonomski rast od 3,4 posto, tvrdi Direkcija za ekonomsko planiranje o perspektivama za period 2017-2019.

„Istovremeno jačanje izvoza i bolji poslovni ambijent, kao rezultat početnih efekata reformskih procesa, te pozitivna poruka investitorima koju šalje postojanje aranžmana sa MMF-om trebalo da podstaknu rast privatnih investicija na realnu stopu od 7,9 odsto“ saopšteno je iz Savjeta ministara.

Pozitivni efekti iz naredne godine trebalo bi da u 2018. godini dovedu do daljeg jačanja rasta ekonomske aktivnosti u BiH na realnu stopu od 3,8 odsto, a u 2019. godini očekuje se ekonomski rast od četiri odsto.

Rast u eksternom okruženju trebalo bi da podstakne veće stope rasta izvoza BiH ali i investicija

Spoljnotrgovinski robni deficit u BiH je od januara do avgusta iznosio više od 4,3 milijarde KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 3,3 odsto, navodi se u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do avgusta ove godine.

Od januara do avgusta zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Broj zaposlenih lica u julu iznosio je 728.720, što je za 1,7 odsto više u poređenju sa julom 2015. godine, a broj nezaposlenih u avgustu ove godine smanjen je za 3,8 odsto i iznosio je 520.600.

Najveći doprinos ukupnom rastu broja zaposlenih je u prerađivačkoj industriji i trgovini, te popravci motornih vozila.