Farma koja vam stane u kuhinju

Replantable su stvorili Nanofarmu, gotovo automatizovan sastav koji uzgaja povrće i začine u jedinici dovoljno maloj da vam stane na kuhinjski element.

Ključ Nanofarme, koja je manja od mini frižidera, je u njenim patentiranim biljnim jastučićima. Oni su napravljeni od višestrukih slojeva tkanine i papira i sadrže sjemenje i iste biljne hranjive tvari koje se koriste i u hidroponskom sastavu, elemente kao što su dušik, fosfor i kalij. Jastučići stoje na vrhu rezervoara ispunjenog vodom.

Nanofarma ima samo dvije tipke: brojčanik za kontrolu uzgojnog ciklusa i početnu tipku Start. Teoretski jednostavnije  je uzgojiti svoje vlastito povrće nego odmrznuti hranu u mikrovalnoj. Kako bi se započeo uzgoj, potrebno je okrenuti brojčanik označen „sedmicama“ na broj koji je naznačen na jastučiću biljke i pritisnuti start. Svjetlo za berbu pali se kada je biljka uzgojena. Firma nudi razno povrće kao što je romaine salata, rotkvica i kelj i začine kao što su bosiljak, timijan i korijandar.

Jedna Nanofarma može proizvesti oko 340 g romaine salate ili 110 g bosiljka. Uzgojna površina se može uporediti s plantažom na prozorskoj dasci, ali proizvodnja traje samo dvije do četiri sedmice zahvaljujući spektru dnevnog svjetla od LED žarulja koji pruža dovoljno svjetla kao kalifornijski sunčani dan, a troši oko 1 eura struje mjesečno.

Procijenjena trgovačka cijena Nanofarme je 400 dolara, ali može se naručiti na web stranici kompanije po cijeni od 350 dolara. Biljni jastučići su 8 dolara svaki ili 5 dolara ukoliko kupite 5 i više komada. Kompanija je proizvela beta verziju Nanofarme, a proizvod neće biti dostupan kupcima do kraja sljedeće godine. Ruwan Subsinghe, suosnivač kompanije rekao je za Modern Farmer da trenutno nabavljaju uzorke dijelova koji idu u Nanofarmu i jednom kad se odobre, mogu krenuti u masovnu proizvodnju prototipa i potom u stvarnu proizvodnju.

Kompanija je završila Kickstarter kampanju koja je prikupila 61.000 dolara, 11.000 više od njihovog cilja. Subsinghe kaže da su jako iznenađeni podrškom koju su dobili, ne samo financijski. Kaže da su dobili brojne poruke od ljudi koji entuzijastično vjeruju u to što rade. Oni koji su učestvovali u kampanji primiće prve modele iz masovne proizvodnje za koje je plan da će biti spremni sljedećeg oktobra. Nakon nekoliko mjeseci iza toga, Nanofarma će biti dostupna za javnost.