Slovenska filmska nagrada Daliboru Mataniću

Hrvatski filmski režiser Dalibor Matanić dobitnik je ovogodišnje slovenske Nagrade Darko Bratina namijenjene autorima koji se zauzimaju za međukulturnu komunikaciju u širem prekograničnom prostoru i čija estetika obraća pažnju na istorijsku i društvenu sredinu u kojoj je nastala, objavili su slovenski organizatori festivala Kinoatelje.

Nagrada je nazvana po Darku Bratini (1942-1997), osnivaču festivala Kinoatelje koji je djelovao u Sloveniji i dijelovima sjeveroistočne Italije, filmskom kritičaru koji je smatrao da je filmski i video medij najbolje sredstvo za razumijevanje društva, istorije i kulture.

Ovogodišnji, 17. Kinoatelje održaće se od 22. do 29. novembra i posvećen je Mataniću i njegovoj filmografiji, a projekcije će se održavati u nekoliko slovenskih i italijanskih gradova.

Dodjela nagrade hrvatskom reditelju i razgovor s njim održaće se u Novoj Gorici, a u više gradova će se održati projekcije izabranih Matanićevih filmova.

Prikazani će biti kratki filmovi „Tulum“, „Suša“ i „Mezanin“ iz omnibusa šest kratkih filmova s naslovom „6/6“, dva dokumentarna kratka filma – „Bag“ i „Sretno“, te izbor iz njegova dugometražnog opusa: filmska komedija „Blagajnica hoće ići na more“, te filmovi „Kino Lika“, „Otac“, „Fine mrtve djevojke“ i „Zvizdan“.

Nagradu Darko Bratina na prvom festivalu Kinoatelje održanom 1999. dobila je slovenska rediteljka Maja Weiss za dokumentarni film „Cesta bratstva i jedinstva“, a lani ju je primio Villi Hermann, švajcarski reditelj i producent.