Haljina Merlin Monro prodata za 4,8 miliona dolara

Kultna uska haljina, koju je Merlin Monro nosila dok je Džonu Kenediju pjevala pjesmu „Happy birthday“, prodata je za 4,8 miliona dolara na aukciji u Beverli Hilsu

Haljina boje kože sa više od 2.500 rukom ušivenih kristala bila je procijenjena na tri miliona dolara prije nego što je ponuđena na prodaju u aukcijskoj kući Džulien.

Haljinu je kupio lanac muzeja „Ripli vjerovali ili ne“ (Ripley’s Believe It or Not!). Potpredsjednik muzeja Edvard Mejer rekao je da vjeruje da je to najsimboličniji komad pop kulture koji postoji.

„Ne mogu da se sjetim ni jednog predmeta koji govori o 1960-im tako dobro kao ova haljina. Cijena je novi svjetski rekord za haljinu“, rekao je Mejer.

On je najavio da će haljina biti izložena u muzeju „Ripli, vjerovali ili ne“ u Holivudu prije nego što bude poslata u druge ispostave tog muzeja širom svijeta.

Happy Birthday Mr. President Marilyn Monroe Dress is pictured in this photo provided by Julien's Auctions. Julien's Auctions/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Haljina je bila toliko tijesna da je zašivena direktno na glumici prije nego što je izašla da nastupa za Kenedija 19. maja 1962, pred njegov 45. rođendan. Taj događaj je ušao u istoriju pošto je Merlin Monro, za koju se govorilo da je bila pod desjtvom opijata, senzualnim glasom otpjevala pjesmu „Happy Birthday Mr President“.

Merilin Monro je umrla tri mjeseca kasnije, a Kenedi je ubijen naredne godine.

Merlinkina haljina koja i dalje drži rekord je ona koju je nosila u filmu „Sedam godina vjernosti“, a koja je prije pet godina prodata za 5,5 miliona dolara, navodi agencija Frans pres. Među drugim predmetima na prodaji, haljina koju je glumica nosila u filmu „Neki to vole vruće“ prodata je za 450.000 dolara, a još jedna večernja haljina za 125.000 dolara, dok su cipele Feragamo prodate za 34.000 dolara.