Kopačke iz Dervente nosio i David Beckham

U Bosni i Hercegovini se proizvode kopačke za najbolje fudbalere svijeta

Jedan obućar iz Dervente, nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, doveo je strane investitore, pokrenuo proizvodnju obuće za strano tržište i zaposlio stotine ljudi.

Radovan Pazurević je proveo u proizvodnji cipela skoro čitav život, od osnovne škole. Za vrijeme rata radio je u inostranstvu. Po završetku je doveo strane investitore i otvorio fabriku u kojoj se proizvodi od kopačke do vojničke čizme za mnoge brendove širom svijeta.

– Jedan period svoga rada sam sa suprugom proveo u Kini za vrijeme naših nesretnih dešavanja, jedan dio u Mađarskoj na kraju sam rekao vraćamo se u svoju Derventu i to je to, ispričao je Radovan.

Prepreka u proizvodnji je mnogo. U Bosni i Hercegovini se rijetki školuju za obućara pa proces prekvalifikacije radnika dugo traje. Dešavaju se nestanci struje, kašnjenja radnika zbog pokvarenog autobusa i slične situacije iz naše svakodnevice imaju uticaj.

Pazurević se plaši da ćemo imati situaciju da će nam stranci dolaziti i donositi poslove, a mi nećemo imati s kim to raditi.

Fabrika “Sanini” pravi jedan od najpoznatijih modela kopački, star preko 60 godine od tanke i elastične kengurove kože, uvezene iz Australije.

Sanja Pazurević iz fabrike obuće Sanino rekla je da oni ne rade donji dio, već se montaža radi u Njemačkoj i zato na obući piše “Made in Germany”. Da se radi kod nas onda bi pisalo da se radi u BiH.

U procesu proizvodnje učestvuje stotine radnika, a stroga uputstva za svaki korak u izradi stigla su iz Njemačke.

U Prnjavoru je do sad proizvedeno preko 10 miliona kopački, a jedan od najvjernijih kupaca bio je David Beckham. Kupovao je više od 120 pari godišnje.

U dvije hale, u Prnjavoru i u Derventi, zaposleno je 850 radnika.