Prije 40 godina prikazan legendarni film “Roki”

  • In Film
  • 21. November 2016.
  • 738 Views
Prije 40 godina prikazan legendarni film “Roki”

Najpoznatiji film o boksu u istoriji kinematografije prikazan je na današnji dan 1976. godine

Prije 40 godina, “Roki” je publici širom svijeta predstavio priču o usponu Roberta “Roki” Balboa, skromnog boksera iz Filadelfije kojeg je tumačio tada nepoznati glumac Silvestar Stalone.

Inspirisan legendarnim duelom između Muhameda Alija i Čaka Vepnera, Stalone je prvu verziju scenarija napisao za 20 sati.

Producenti su prihvatili njegov scenario i bili spremni za njega da plate 125.000 dolara, ali su za glavnog glumca htjeli da angažuju nekog poznatog holivudskog glumca. Stalone je dopustio  snimanje filma, ali samo pod uslovom da on tumači glavnog lika. Bio je to prvi od ukupno šest filmskih nastavaka o Rokiju u režiji Džona G. Avildsena.

“Roki” je u to vrijeme snimljen s budžetom manjim od jednog miliona dolara, nakon čega je zaradio više od 225 miliona dolara. Film je osvojio i tri Oskara – za najbolju fotografiju, najbolji film i najbolju režiju.

Jedna od najupečatljivijih scena iz Rokija koje su ušle u filmsku istoriju je ona u kojoj Balboa trči stepenicama muzeja umjetnosti u Filadelfiji, gdje pobjednički podiže ruke i skače. Danas na tom mjestu, 40 godina kasnije, stoji skulptura slavnog filmskog junaka.

Roki Balboa postao je simbolom hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti, a sportska drama dobila je još pet nastavaka: Roki 2, Roki3, Roki4, Roki5 i Roki Balboa, koji je trebalo da bude oproštajni film, ali je 2015. snimljen novi nastavak “Creed”.

Preporučujemo vam i sljedeće: