Dio stepenica Ajfelove kule prodate za pola miliona eura

14 stepenica od kovanog gvožđa, između drugog i trećeg sprata tornja „pariske dame“, prodate su nakon žestokog takmičenja za 523.800 eura

Među zainteresovanim kupcima, na aukciji dijelova simbola Pariza, odvijala se dramatična prodaja, a ponude su rasle i za 20.000 eura, čime su premašile za deset puta prvobitnu procjenu od 40.000 eura. Na kraju, stepenice su prodate azijskom kupcu putem telefona.

Metalni toranj na Marsovim poljima 1889. izgradio je francuski inženjer Gistav Ajfel kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Do 1930. Ajfelov toranj bio je najveće zdanje na svijetu sa svojih 300 metara visine; sve do podizanja zgrade Krajsler u Njujorku. Sam toranj sastavljen je od 18.038 gvozdenih dijelova, uz pomoć dva i po miliona zakovica.

Na dan otvaranja toranj je imao 1710 stepenica a danas, nakon nekoliko renoviranja, ima ih 1665. Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift. Pojedine stepenike kupili su muzeji, neki su završili u kompaniji Joši u Japanu, jedan dio nalazi se u blizini Kipa slobode u Njujorku, a još jedan u Diznilendu na Floridi, pored replike tornja.

Kada je toranj sagrađen, neki Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba porušiti. Danas se smatra za jedno od remek djela arhitekture u svijetu, a godišnje ga posjeti preko 5,5 miliona ljudi. (F.V.)