Najsnažniji italijanski cestovni automobil pravi Mazzanti

Italijanska automobilska manufaktura Mazzanti ovog će vikenda na Sajmu automobila u Bolonji predstaviti model Evantra 771

Ručno napravljen ultrasportski dvosjed Evantra 771 pokreće centralno smješten 7-litarski V8 motor koji razvija više od 780 konjskih snaga i malo manje od 900 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Preciznih podataka o ubrzanjima i maksimalnoj brzini još uvijek nema, ali je jasno da će Evantra 771 biti nešto brža od standardne Evantre koja od 0 do 100 km/h stiže nakon 3 sekunde i razvija više od 360 km/h.

S dodatnim konjskim snagama stigla je i optimizovana aerodinamika pojedinih karoserijskih komponenti, tu je i dvobojna kombinacija same karoserije, a osnivač i vlasnik kompanije Luca Mazzanti naglašava da se sve do sada proizvedene Evantre lako mogu pretvoriti u Evantre 771. Fotografija koje pokazuju unutrašnjost još uvijek nema.

Na vrhu ponude Mazzantija je brojčano ograničen model Evantra Millecavalli čiji 7,2-litarski biturbo V8 motor nudi više od 1.000 konjskih snaga, čime se potvrđuje izjava Luce Mazzantija da je Millecavalli najsnažniji cestovni automobil koji je ikada proizveden u Italiji.

Mazzanti će Evantru Millecavalli ponuditi u samo 25 primjeraka, a prema zvaničnim podacima automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 2,7 sekundi i razvija 402 km/h.