Evropske berze slabe na početku decembra

  • In Berza
  • 1. December 2016.
  • 829 Views
Evropske berze slabe na početku decembra

Nakon dva dana rasta, jutros su cijene akcija pale na evropskim berzama i to u svim sektorima osim energetskom i rudarskom, koje podržava rast cijena nafte i sirovina

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,3 odsto i dostigao najviši nivo u tri nedjelje.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u minusu između 0,2 i 0,7 odsto.

Novi je mjesec na evropskim tržištima počeo padom cijena akcija, nakon rasta u novembru, a jutros su svi sektori u minusu, osim rudarskog i naftnog.

STOXX Europe 600 indeks naftnog i plinskog sektora na dobitku je 1,5 odsto, što se zahvaljuje jučerašnjem skoku cijena nafte za više od 9 odsto, nakon dogovora članica OPEC-a na sastanku u Beču o smanjenju proizvodnje.

To bi trebalo ublažiti neravnotežu na tržištima između prevelike ponude i nedovoljne potražnje te tako podupreti cijene ‘crnog zlata’.

Nakon što je juče u jednom trenutku dostigla 52,37 dolara, najviši nivo u šest nedelja, jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 52 dolara.

Jutros su u prosjeku 2,1 odsto porasle i cijene akcija u rudarskom sektoru, dok su svi ostali sektori u minusu.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,6 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,1 odsto, na 18.513 bodova, najviši nivo u ovoj godini.

Preporučujemo vam i sljedeće: