Euro blago ojačao, dolar i dalje blizu rekordnih nivoa

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je blago oslabio u korpi šest vodećih svjetskih valuta, ali je i dalje blizu višegodišnjeg maksimalnog nivoa

U odnosu na zajedničku evropsku valutu, dolar je u čitavoj nedjelji oslabio 0,81 odsto, na 1,0661 dolara za euro. Na mjesečnom nivou američka valuta je u plusu 3,83 odsto.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,3 odsto, na 113,50 jena.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice oko 0,8 odsto, na 100,75 poena, nakon što nedjelju dana ranije dosegao najviše nivoe od 2003. godine..

Podršku dolaru u narednom periodu moglo bi pružiti očekivano jačanje inflacije, zbog čega će američka centralna banka već u decembru povećati ključne kamatne stope.

Tržišta procjenjuju da su šanse da će Fed podići kamate do kraja godine veće od 90 odsto, a u sljedećoj  godini je moguće i ubrzanje tempa rasta cijene novca.

Što se tiče eura, kratkoročno će smijer njegovog kursa zavisiti o referendumu o ustavnim reformama u Italiji, za koji je premijer Mateo Renci vezao svoju političku budućnost. Rencijev bi odlazak, po ocjeni analitičara, mogao destabilizovati italijanski bankarski sistem i na kraju poljuljati povjerenje investitora u eurozonu.