Facebook, Twitter, Google i Microsoft zajedno će se boriti protiv terorizma

Facebook, Twitter, Google i Microsoft zajedno će se boriti protiv terorizma

Predstavnici Googlea, Facebooka, Twittera i Microsofta su obećali da će raditi zajedno kako bi identifikovali i uklonili sadržaj ekstremista na svojim platformama kroz inicijativu za razmjenu informacija

Kompanije će stvoriti zajedničke baze jedinstvenih digitalnih otisaka prstiju za fotografije i video snimke koji promovišu terorizam.

Kada jedna kompanija prepozna i ukloni takav vid sadržaja, ostali će biti u mogućnosti koristiti hash za identifikaciju i uklanjanje istih dijelova sadržaja iz vlastite mreže.

– Nadamo se da će ova saradnja dovesti do veće efikasnosti, a i dalje ćemo nastaviti sprovoditi našu politiku kako bismo pomogli da se obuzda globalni pritisak i problem terorističkih sadržaja na internetu – navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Pošto kompanije imaju različite vizije o tome šta čini teroristički sadržaj, one će početi dijeliti sadržaje i video snimke najekstremnijih terorističkih slika jer upravo takvi najčešće krše pravila svih kompanija.

Kompanije će svoje snage ujediniti početkom 2017. godine, a očekuje se da će ublažiti zabrinutost vlada zbog sadržaja na društvenim mrežama za koji se smatra da sve više podstiče regrutovanje i radikalizacija terorista.

Preporučujemo vam i sljedeće: