Inovatori iz Čelinca i Banjaluke razvili internet platformu za organizaciju proizvodnje

Internet platforma “Firm kontrol” je kreirana za ogranizaciju proizvodnje i  polako je počela zaživljavati među privrednicima u Republici Srpskoj

Riječ je o platformi koja omogućava da se sa svakog mjesta prati stanje proizvodnje, magacina, alata i gotovih proizvoda, kao i ostalih procesa i segmenata u proizvodnom lancu.

Broj korisnika je u porastu, a iskustva su pozitivna. Sam sistem funkcioniše tako što se najprije registruje na sajtu “Firm kontrola”, a zatim korisnici mogu pristupiti nalogu sa računara, tableta ili telefona.

Kreatori “Firm kontrola” Boris Gverić, Božidar Gverić i Boris Maksimović iz Čelinca i Bojan Kaurin iz Banjaluke, kažu da ovo nije klasični program koji se instalira na računar, već internet platforma.

– Kroz neobavezne razgovore počeli smo da projektujemo sistem, koji bi bio orijentisan najviše ka malim i srednjim firmama proizvodnog tipa. To je bio početak, a od tada su protekle skoro dvije godine rada i sistem je sada konačno gotov. Broj firmi koje ga koriste je u laganom ali sigurnom porastu – kaže Gverić.

“Firm kontrol” omogućava stvaranje realnije slike o proizvodnji, njeno praćenje sa bilo kojeg mjesta, skraćuje procedure u administraciji i pojednostavljuje vođene magacina sirovina.

Na primjer, u evidenciji magacina sirovina sistem omogućava da se akumulira ogromna količina podataka, koji se lako mogu pretraživati zavisno od grupe i oblika materijala. Ako imamo pločasti materijal, možemo ga pretraživati po dužini, širini i debljini, a ukoliko je u pitanju cjevasti materijal, u pretragu možete ubaciti i veličinu radijusa i debljinu stijenke. U svakom trenutku moguće je dodavati materijale ili grupe materijala po želji i prilagođavati ih sopstvenoj proizvodnji.

Tanja Torbica, administrativna radnica u kompaniji za obradu metala “Tikt manufaktura”, rekla je da sistem koriste već neko vrijeme i kako vjeruje da će biti od velike pomoći.

– Ovaj sistem je kod nas već tri mjeseca u testnoj fazi i kada u potpunosti zaživi, mnogo će nam olakšati rad i poboljšati organizaciju poslovanja. Sistem bukvalno prati proces proizvodnje, nakon što unesemo podatke o proizvodu, kada bi trebalo da bude isporučen i druge parametre.