Kolika su mjesečna primanja lidera regiona i svijeta?

Ako ste se nekad pitali kolika su mjesečna primanja predsjednika u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, ali i najvećih svjetskih sila, u nastavku teksta je odgovor

Ekonomske mjere Vlade Srbije prije dvije godine nisu zaobišle ni najviše zvaničnike ove zemlje, kojima je smanjena plata, počevši od predsjednika države do ministara i guvernera centralne banke. Tako je plata predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koja je do tada iznosila oko 1.300 eura (150.000 dinara, smanjena za oko 110 eura, što znači da Nikolić mjesečno zaradi nešto iznad 1.000 eura.

U Hrvatskoj je situacija mnogo drugačija. Komisija za sukob interesa u Hrvatskoj u imovinskom kartonu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović navodi da predsjednica zemlje članice Evropske unije ima neto platu blizu 2.970 eura (22.720,20 HRK).

U Bosni i Hercegovini plate predsjednika primaju tri osobe, odnosno tri člana Predsjedništva BiH. U svom imovinskom kartonu Bakir Izetbegović je naveo mjesečna primanja u visini od 2860 eura (5.599 KM) na funkciji člana Predsjedništva u periodu 2010. – 2014. godine. Hrvatski i srpski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić, u svom imovinskom kartonu nemaju zabilježenu mjesečnu platu na ovoj funkciji.

PD Parlamentame skupštine BiH je na sjednici održanoj u maju ove godine 2016. usvojio Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o rlatama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čime su definisani koeficijenti plata zaposlenih u institucijama BiH. Vodeći se tim, plate Ivanića i Čovića iznose više od 2.564 eura (5.000 KM), ako se uzme u obzir da osnovica za obračun plate iznosi 475,69 KM, a koeficijent za članove Predsjedništva BiH je 10. Treba dodati da je to visina plate bez naknada kao što su topli obrok, prevoz i odvojeni život.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, mjesečno zaradi blizu 1.760 eura i to je najveća plata u javnom sektoru ove zemlje, jer se osnovna zarada obračunava sa koeficijentom 32, dok je mjesečna bruto plata Boruta Pahora, predsjednika Slovenija, iznosi oko 5.150 eura.

Za razliku od političara na predsjedničkim pozicijama u regionu svjetski lideri imaju enormno veće plate. Novi američki predsjednik Donald Trump trebao je primati 400.000 dolara mjesečno, ali se odrekao primanja i tako postao treći predsjednik SAD-a u istoriji koji se odrekao svoje plate.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, mjesečno zaradi 11,311.00 dolara, a predsjednik Kine Xi Jinping skromnih 1.734 dolara. Mnogo veću platu ima francuski predsjednik, Fransoa Oland, koji mjesečno zaradi blizu 17.000 eura, a slična primanja ima i Erdogan. N1