”Bema” zapošljava 500 novih radnika

Fabrika obuće “Bema” iz Banjaluke planira da naredne godine zaposli još 500 radnika i uvede drugu smjenu, čime će značajno povećati proizvodnju

“Bemin” razvojni put ide uzlaznom putanjom već 12 godina, trenutno zapošljava 1.250 radnika, među kojima je samo 12 u administraciji, a prosječna plata je oko 550 KM. Tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević kaže da je godina na izmaku bila teška, ali da su ostvarili dobre rezultate. “Bema” je ove godine napravila iskorak pokrenuvši i sopstveni brend cipela za domaće tržište.

Umičević kaže da je ponosan jer nisu otpustili nijednog radnika. Iako su su izgubili dva velika kupca to su nadoknadili novim kupcem iz Italije zbog čega je u planu sljedeće godine zaposlenje 200 novih radnika u Mrkonjić Gradu i 300 u Banjaluci. Međutim problem prilikom povećanja broja zaposlenih je pronalazak kvalifikovane radne snage.

– Tržište ne zadovoljava “Bemine” potrebe. Nebrojeno puta smo od direktora srednjih škola tražili uvođenje zanimanja obućar. Obećali su da će to učiniti, ali do toga nije došlo. Svi hoće da rade u administraciji. Na biroima su hiljade ljudi, ali mahom je to nepotreban kadar, čiji angažman zahtijeva dugotrajnu prekvalifikaciju. Pozivam rukovodstvo škola da uvedu četvorogodišnje zanimanje obućar kako bi učenici mogli upisati fakultet i raditi u fabrici kao poslovođe. Imamo potrebu za 50 rukovodilaca i poslovođa, a mi nemamo ni obućara – izjavio je Umičević.

“Bema” bi uprkos nizu problema trebalo da dostigne prošlogodišnju realizaciju vrijednu 14 miliona KM. Iz njenih pogona dnevno izlazi 10.000 pari obuće, a na godišnjem nivou proizvodnja dostiže 2,5 miliona pari.

Bemine cipele stižu u Austriju, Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju, 98 odsto posla obavljaju u lon-poslovima za svjetski poznate marke poput “Pola Grina”, “Riko sporta”, “Lova”, “Fidelija” i drugih.

Ova tvornica obuće mnogo pažnje posvećuje i društveno odgovornom poslovanju i svake godine podijeli hiljade pari cipela. Ove godine najugroženijim kategorijama u RS podijelili su više do 5.000 pari cipela, a njihovi modeli stigli su i na adresu supruge američkog predsjednika Melanije Tramp, optuženika u Hagu i mnoge druge.