Japanci lansirali brod koji će čistiti smeće u svemiru

Japan je lansirao teretni svemirski brod poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, koji će imati ugrađen kolektor sakupljanje svemirskog smeća projektovan uz pomoć kompanije koja proizvodi ribarske mreže

Vozilo, nazvano ”Kounotori” poletjelo je sa južnog japanskog ostrva Tanagashima prikačeno na H-IIB raketu. Japanci će koristiti tzv. elektrodinamički konopac napravljen od tankih žica nerđajućeg čelika i aluminijuma.

Naučnici Japanske agencije za svemirska istraživanja, JAXA, eksperimentišu sa ”konopcima” kako bi pokupili smeće iz orbite, tone svemirskog otpada u kojem ima mnogo odbačene opreme sa starih satelita i dijelova raketa.

Više od 50 godina istraživanja svemira, još od prvog Sputnik satelita lansiranog 1957. godine, proizvelo je opasan pojas otpadaka u orbiti oko zemlje.

Naučnici procjenjuje da više od 100 miliona komada smeća pluta u svemiru predstavlja veliku opasnost za buduća svemirska istraživanja.

Očekuje se da elektricitet generisan u “konopcu”, dok se kreće kroz Zemljino magnetno polje, uspori svemirski otpad i njegovu putanju, koji bi trebalo da bude potisnut u sve niže i niže orbite, eventualno da stigne do Zemljine atmosfere gdje bi bezbjedno sagorio mnogo prije nego što dobije šansu da padne na površinu planete.

JAXA je sarađivala sa proizvođačem mreža “Nitto Seimo” da razvije ovakav kolektor, a na projektu se radi već deset godina.

Dužina konopaca je 700 metara ali po potrebi će biti 5.000 ili 10.000 metara dugački, kako bi zaustavili ciljani otpad.

Portparol japanske svemirske agencije kaže da se nadaju da će ovaj sistem za sakupljanje smeća biti u regularnoj upotrebi sredinom naredne decenije.