Koliko se uvoze i izvoze slatkiši u regionu

U prvih šest mjeseci Hrvatska je u Srbiju izvezla slatkiša za 12 miliona eura, a uvezla konditorskih proizvoda za 597.000 eura

Na hrvatskom tržištu Moni čokolada iz korpe hrvatske predsjednice prodaje se u nekim prodavnicama jednako kao i brojni drugi slatkiši iz Srbije, posebno otkad je Atlantic grupa preuzela dio srpske konditorske industrije.

U Srbiji ima čak oko 200 proizvođača slatkiša, od kojih su mnogobrojni oni mali, dok 60 odsto proizvodnje pripada nekolicini velikih firmi, između ostalih i Atlanticu, Pioniru i drugima.

Prošle godine hrvatski potrošači pojeli su gotovo četiri hiljade tona slatkiša iz Srbije, koje su uvezli za devet miliona eura. Uvoze najviše keks, a u Srbiju najviše izvoze čokoladu, lani za 7,5 miliona eura.

Iako je hrvatska proizvodnja slatkiša značajno manja od srpske, u robnoj razmjeni konditorskih proizvoda značajno prednjače, budući da je čokolada skuplja roba od keksa. Lani su u Srbiju izvezli više od šest hiljada tona slatkiša, za ukupno 24 miliona eura. U prvih šest mjeseci ove godine situacija je jednaka, jer su u Srbiju izvezli slatkiša za 12 miliona eura, a uvezli za četiri i po miliona.

Hrvatska je 2014. godine iz Srbije uvezla poprilično manje, 2.700 tona konditorskih proizvoda, što znači da su hrvatski potrošači prošle godine pojeli 1,2 hiljade tona srpskih slatkiša više. To je kap u moru onoga što Srbija ukupno proizvede, a riječ je o gotovo tri puta većoj proizvodnji od hrvatske.

Samo je 2014. godine Srbija proizvela 140 hiljada tona slatkiša, a Hrvati nešto više od 50 hiljada tona. Novi list piše kako Srbija najviše slatkiša izvozi u BiH, preko 40 odsto, zatim, upola manje, u Crnu Goru, a u Hrvatsku oko pet odsto.

Hrvatski izvoz konditorskih proizvoda, međutim, za čak 70 odsto manji je nego što je bio u Jugoslaviji, dok je u Srbiji on iz godine u godinu sve veći. Dok je Srbija za vrijeme Jugoslavije proizvodila oko 60 hiljada tona slatkiša godišnje, već duže vreme ta je brojka dvostruko veća, sa stalnim rastom. Hrvatska danas proizvodi oko 50 hiljada tona slatkiša, od čega otprilike polovina odlazi u izvoz.