Akcionari Monsanta odobrili spajanje sa Bajerom

Akcionari Monsanta velikom većinom su odobrili ponudu Bajera za kupovinu te kompanije za 57 milijardi dolara, čime bi bile spajene dvije najveće svjetske agro-hemijske kompanije

Prema ponudi iz septembra akcionari Monsanta će dobiti 128 dolara po akciji u gotovini, a dogovor treba da odobre i nadležne institucije. Akcije Monsanta porasle su za 24 odsto, na 104,8 dolara u prepodnevnom trgovanju.

Bajer će platiti 57 milijardi dolara i preuzeti devet milijardi duga kompanije iz Sent Luisa.

Zbog mogućeg spajanja Bajera, njemačkog prozvođača lijekova i hemikalija za poljoprivredu i Monsanta, proizvođača sjemena, herbicida i pesticida, neke vlade, kao i lideri u poljoprivrednoj industriji su izrazili zabrinutost, pošto bi smanjenje konkurencije moglo da ugrozi poljoprivrednike.

Američka Nacionalna unija farmera saopštila je da bi spajanjem tih kompanija dostigle više od 80 odsto udjela u prodaji sjemena u SAD, kao i 70 odsto na svjetskom tržištu pesticida.

S druge stane, zvaničnici Bajera i Monsanta kažu da će spajanje pomoći poljoprivrednicima. Bajer je poznat po aspirinu, lijeku za alergije „klaritinu“ i „alka selceru“ koji pomaže u mamurluku. Takođe proizvodi hemikalije za uništavanje korova, insekata i gljivica.

Monsanto prodaje sjeme za voće, povrće, usjeve, soju, pamuk, kao i poznate herbicide. Ta kompanija je vodeća i na tržištu genetski modifikovanih organizama.