Najbolji radni uslovi su u tehnološkim kompanijama

Kompanija Glassdoor već devet godina u SAD-u provodi istraživanja o kompanijama sa najboljim radnim uslovima, a u većini dosadašnjih istraživanja pokazalo se kako su zaposleni najzadovoljniji u tehnološkim kompanijama

U istraživanjima prošlih godina zaposleni su najboljim kompanijama za rad proglašavali Airbnb, Google i Facebook, a ove se godine među prvih deset najboljih kompanija za rad nalazi čak šest tehnoloških kompanija, ali prvo mjesto ipak ne pripada tehnološkoj firmi, već konzultantskoj kompaniji Bain & Company.

Prije tri godine Bain & Company takođe je proglašena najboljom kompanijom za rad, a u protekle dvije godine osvojili su drugo mjesto, dok je ove godine drugo mjesto pripalo Facebooku, piše Zimo.co.

Zuckerbergova kompanija takođe se godinama nalazi u vrhu ove liste kao jedan od poslodavaca s najboljim radnim uslovima, a 2011. i 2013. na Glassdoorovoj listi zauzeli su prvo mjesto. Još jedna kompanija koja je prije nekoliko godina proglašena najboljom kompanijom za rad jest Google koji se sada smjestio na četvrtom mjestu, a od ostalih tehnoloških kompanija na petom mjestu nalazi se World Wide Technology, zatim na šestom mjestu slijedi Fast Enterprise, osmo mjesto zauzeo je LinkedIn, a deveti je Adobe.

Zanimljivo, Airbnb prošle je godine zauzeo prvo mjesto na ovoj listi, dok su ove godine pali na 35 mjesto, a odmah iza njih nalaze se Apple i Microsoft. Kako bi završile među na ovoj listi kompanije svojim zaposlenima moraju pružiti puno više od onoga što se očekuje u prosječnoj kompaniji pa tako ekipa zaposlena u Facebooku naročito hvali odlično zdravstveno osiguranje, besplatan ručak i grickalice, besplatnu članarinu u teretani itd., a slične prednosti nabrojali su i zaposleni Googlea – zdravstveno osiguranje, besplatan internet i teretana i druge beneficije.