UEFA učesnicima Balkanske lige daje 19,2 miliona eura

Evropska fudbalska unija (UEFA) je za budžet Balkanske lige koja bi trebalo da startuje u jesen 2018. godine izdvojila 19,2 miliona eura

Čelnici fudbalskih kuća bivše SFRJ već duže vrijeme pripremaju teren za promociju novog seniorskog regionalnog takmičenja, takozvane Balkanske lige.

Početna ideja nastala je u Skoplju pre dvije godine, a njen začetnik je predsjednik Makedonskog saveza Ilčo Gjorgioski, a do najsitnijih pojedinosti razradio je šef tamošnje lige Vasko Dojčinovski.

Novo regionalno takmičenje počelo bi u septembru 2018. godine, nakon što se kroz pretkola Lige šampiona i Lige Evrope iskristališu imena klubova koji nastavljaju takmičenje u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije kojima to ne uspije automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalnog takmičenja: šest grupa po četiri kluba.

Plasira li se neko iz regije u LŠ ili LE, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sljedećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige.

Na sastanku u Zagrebu dogovoreno je da će 24 tima dobiti po 800.000 eura, a biće i dodatnih nagrada prema plasmanu, ne računajući zarade od reklama, TV prava i prodaje ulaznica.

Ideja je da regionalna liga krene u isto vrijeme i u mlađim kategorijama i za žene.