ABBA kao digitalna vremenska mašina

Članovi švedske grupe biće dio novog revolucionarnog projekta u industriji zabave, čiji je cilj da se njihovo nasljeđe približi novim generacijama

Nakon što su se ljetos, na iznenađenje obožavalaca, pojavili zajedno poslije čak 30 godina, članovi najpoznatije švedske grupe ABBA biće dio novog revolucionarnog muzičkog projekta. Do sada neviđene šou-biznis avanture, koja će spojiti muziku i najnoviju tehnologiju.

Grupa ABBA, koja je naziv dobila po inicijalima članova sastava (Agneta Faltskog, Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Ani-Frid Lingstad) godinama je odbijala da se ponovo okupi. Od raspada grupe, rijetko su zajedno viđeni u javnosti, iako su nekada Ulveus i Faltskog, odnsono Anderson i Lingstad bili u braku.

Prije 15 godina članovi grupe ABBA navodno su odbili honorar od milijardu dolara da održe svjetsku turneju

Stoga je iznenađenje da su sve četvoro dali pristanak za novi projekat opisan kao „novo iskustvo zabave”, koje će uključivati virtuelnu realnost i vještačku inteligenciju. Šta to tačno znači, objasnio je muzički menadžer Sajmon Fuler, najpoznatiji kao idejni tvorac ženske četvorke Spice Girls: “Istražujemo novi svijet tehnologije koji će nam omogućiti da stvorimo nove forme zabave i sadržaja koji su dosad bili nepojmljivi. Svi detalji oko ovog projekta biće otkriveni naredne godine.“

O ovoj avanturi Ani-Frid Lingstad kaže da se nada kako će ova nova kreacija biti jednako uzbudljiva za obožavaoce, koliko je za nju. I Beni Anderson je istakao da su inspirisani beskrajnim mogućnostima koje tehnologija nudi: “Drago nam je što smo dio stvaranja nečeg potpuno novog. Poput vremenske mašine koja obuhvata suštinu onoga što smo bili i što jesmo.”

Projekat je usmjeren na nove generacije muzičkih poklonika koje nisu imale priliku da uživaju u kratkom, ali uspješnom životu benda koji je bio aktivan od 1972. do 1982. objavivši osam albuma prodatih u tiražu preko 150 miliona primjeraka. Trijumfovali su na Evroviziji 1974. sa pjesmom Waterloo. U njihove najpoznatije hitove ubrajaju se: Dancing Queen, Mamma Mia, Money, money, Super Trouper… ABBA je prije šest godina uvršćena i u Rokenrol hol slavnih. (J. K.)