Dobit banaka u BiH za devet mjeseci 217 miliona KM

Banke

Banke u BiH su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit od 217,1 mil KM, dok su tri banke poslovale negativno u iznosu od 48,5 mil KM

Prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo, ukupni prihodi banaka u BiH u tom periodu iznosili su oko 1,048 mlrd KM, s tim što su u RS zabilježili pad, a u FBiH rast, dok su ukupni rashodi bili 824,5 mil KM.

Iz Agencije za bankarstvo RS su rekli da je na osnovu dostavljenih izvještaja bankarskog sektora RS, u periodu januar – septembar ove godine sedam banaka iskazalo neto dobit u ukupnom iznosu od 54,8 mil KM, koja je veća za 10%, ili za 4,9 mil KM, u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema njihovim riječima, ukupni prihodi banaka u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 337,5 miliona KM sa stopom pada od 8%, dok su ukupni rashodi iznosili 286,5 mil KM i manji su za 8% u odnosu na isti period prošle godine.

Sa druge strane, iz Agencije za bankarstvo FBiH su rekli da je, prema podacima iz bilansa uspjeha, na nivou bankarskog sistema u FBiH za devet mjeseci ove godine ostvaren pozitivan finansijski rezultat – dobit u iznosu od 172,4 mil KM, što je za 1%, ili oko 2 mil KM, manje u odnosu na isti period prošle godine.

Pozitivan finansijski rezultat od 210,8 mil KM ostvarilo je 14 banaka, a gubitak u poslovanju u iznosu od 38,4 mil KM iskazan je kod dvije banke.