Azijske berze: Dolar zabilježio skok, ulagači na oprezu

Berza

Na azijskim berzama jutros se trguje suzdržano zbog smrtonosnih napada u Njemačkoj i Turskoj, dok je japanska valuta malo oslabila nakon što je centralna banka ostavila monetarnu politiku nepromijenjenu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Šangaju pali su između 0,2 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Azijski su ulagači suzdržani zbog jučerašnjeg napada kamionom na božićni sajam u Berlinu u kojem je poginulo 12 ljudi, dok ih je najmanje 48 povrijeđeno.

U Ankari je ubijen ruski veleposlanik u Turskoj Andrej Karlov dok je razgledavao izložbu, što je takođe uznemirilo tržišta.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što su cijene nafte u silaznoj putanji nakon što su krajem prošle nedjelje dostigle najviše nivoe u 17 mjeseci.

Na londonskom je tržištu jutros barel pojeftinio 0,2 odsto, na 54,82 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,4 odsto, na 51,90 dolara.

Tržištima podršku pruža jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, kao i poruka japanske centralne banke da se treće po veličini svjetska ekonomija oporavlja.

Čelnici Bank of Japan (BOJ) odlučili su na redovnoj sjednici ostaviti monetarnu politiku labavom i poručili da trend ukazuje na solidan oporavak ekonomije, zahvaljujući jačanju inostrane potražnje i niskom kursu jena.

A na valutnim je tržištima vrijednost američkog dolara prema korpi valuta jutros porasla 0,2 odsto, nakon optimističnog osvrta predsjednice Feda Janet Yellen na situaciju na američkom tržištu rada.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je jutros 0,1 odsto, na 117,35 jena, nakon što je juče oslabio 0,7 odsto.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0415 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0460 dolara.