Brazil: Godišnja kamata na kreditne kartice 475,8 odsto

Trocifrena godišnja kamatna stopa na kreditne kartice u Brazilu prisiljava mnoge kupoholičare u toj zemlji da odustanu od kupovina čak i u sezoni praznične šoping groznice

Prosječna godišnja kamatna stopa na plaćanje kreditnim karticama u Brazilu dostigla je u oktobru ove godine 475,8 odsto, prema podacima centralne banke, prenosi agencija Blumberg.

Poslovne banke u SAD istovremeno su naplaćivale u prosjeku godišnju kamatu od 12,5 procenata u avgustu, prema posljednjim dostupnim podacima banke Federalnih rezervi.

Vlada predsjednika Mikela Temera signalizirala je da želi da se uhvati u koštac sa nevjerovatno velikom razlikom između brazilske referentne Selik kamatne stope, koja je trenutno na nivou od 13,75 posto i prosječne godišnje kamate na kreditne kartice koja znatno premašuje 450 procenata.

Kombinacija relativno koncentrisanog bankarskog sektora, visok rizik od bankrota i nedostatak pravovremenih zakonskih mehanizama koji bi primorali dužnike-neplatiše da izmiruju dugovanja za Brazilce ogrezle u dugovima nije nikakva novina, ali je alarm koji dodatno upozorava na urgentnost rješavanja nagomilanih problema pošto zemlja prolazi kroz sedmo uzastopno tromjesečje recesije, piše Blumberg.

Prošle nedjelje, Temer je predstavio paket mikro-ekonomskih mjera usmjerenih na podsticanje rasta. Među njima je i prijedlog za smanjenje pretjeranih naknada za kreditne kartice.

Predsednički ekonomski tim počinje sa pritiskom na državne banke da snize kamatne stope kako bi se podstakla konkurent s privatnim sektorom. Pristup Temerove vlade u rješavanju ovog problema razlikovaće se od prethodnih, neuspjelih pokušaja Dilme Rousef da prisili banke da snize troškove kreditiranja, jer neće uključivati nikakve direktne intervencionističke mjere, prenio je brazilski list O Estado de Sao Paulo.

Odbor za finansije i poresku politiku brazilskog Kongresa takođe razmatra mjere za ograničenje iznosa kamate koju naplaćuju operateri kreditnih kartica u Brazilu, a jedan od članova odbora predlaže uvođenje gornje granice za kamatu od 12 odsto godišnje.