Sankt Peterburg najbolja kulturna destinacija

  • In Travel
  • 22. December 2016.
  • 651 Views
Sankt Peterburg najbolja kulturna destinacija

Prema izboru portala World Travel Awards Sankt Peterburg je proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na svijetu

Sankt Peterburg je grad značajan za istoriju zemlje i drugi grad po veličini u Rusiji. Osnovan je tek početkom 18. vijeka, a za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prestolnicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigle najbolje arhitekte iz cijele Europe koji su sagradili jedan od najmodernijih i najljepših gradova. Mnoge građevine podsjećaju na one u Parizu, jer je car bio opčinjen glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posjetilaca.

Ako posjetite ovaj divni grad, ovo ne smijete da propustite.

Kazanska katedrala
Ovo remek djelo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekta Andrej Voronikhin, je šteta ne posjetiti. Sagrađena je u 19. vijeku, za vrijeme komunizma služila je kao muzej, ali prvobitna namjena vraćena joj je 1992. godine.

Aleksandrinski teatar
Možete mu se diviti i spolja, ali preporuka je da kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikhvin
Rusija je svijetu dala more umjetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živjeli su u Sankt Peterburgu,  na kraju i sahranjeni, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

Muzej Kunstkamera
Posjetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata.

Opustite se u “Marsovom parku
Park nazvan po rimskom bogu rata smjestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više nećete htjeti da odete iz njega.

Krstarica Aurora
Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na rijeci Nevi.

Ermitaž
Jedan od najslavnijih i najvećih svjetskih muzeja svoje je mjesto našao u Sankt Peterburgu. Ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne obižete Koloseum.

Preporučujemo vam i sljedeće: