Svijet dobija 2,6 milijardi korisnika pametnih telefona na početku 2017. godine

Prema podacima poslovne platforme Statista.com u trenutku kada uđemo u 2017. godinu, 2,6 milijardi ljudi koristiće pametne telefone, što će činiti trećinu svjetske populacije

Tolika zastupljenost mobilnih telefona dovešće do velikih promjena u mnogim sferama života, prije svega u komunikaciji, zabavi, edukaciji, ali i poslovanju, kupovini i oglašavanju, analizirali su stručnjaci na koji način će te tehnološke promjene uticati na potrošače.

Prema podacima sa Hostingfacts.com, već sada ima više onih koji internetu pristupaju putem pametnih telefona (52,7 odsto), nego preko desktopa, dok se čak četiri od pet korisnika smartfona odlučuje za kupovinu na internetu putem pametnog telefona.

Promjena navika prouzrokovana ovom tehnološkom revolucijom, dovela je do razvoja mobilnog poslovanja poznatog kao “m-commerce“, koji olakšava savremenom potrošaču kupovinu i pretraživanje proizvoda uz pomoć mobilnih aplikacija.

Catherine Simon iz Namicsa, švajcarske agencije za razvoj softvera i poslovnih mobilnih aplikacija objasnila je da istraživanja pokazuju da tzv. m-commerce raste brže u odnosu na e-commerce i to 200 odsto brže, pa je sve više onih koji mjesto za svoje usluge i proizvode kupcima nude i na mobilnim platformama. Bilo da je riječ o malim i srednjim preduzećima, ili velikim korporacijama, svi bez razlike moraju da prepoznaju važnost integracije biznis aplikacija za mobilne uređaje ukoliko žele da su prisutni i vidljivi na tržištu.

Mobilne aplikacije nisu zahtjevne za telefone, ne zahtijevaju jaku internet konekciju, nemaju u sebi mnogo teških elemenata poput video snimaka, zbog čega su pristupačne i jednostavne za upotrebu. Svaka aplikacija nudi i mogućnost bežičnog plaćanja, pa za kupovinu nije fizički potrebna bankovna kartica, već samo njen broj.

– Živimo u vremenu u kome se proizvodi i usluge nalaze na našim smartfon ekranima. Izbor je postao virtuelan, kao i novac. Prodavci razmišljaju kao kupci – ukoliko je potrebno platiti račune, izabrati namještaj ili kupiti poklon, mobilne biznis aplikacije nude im samo klik do ispunjenja, stoga možemo da očekujemo da će u 2017. godini ovakav način poslovanja biti sve prisutniji – zaključila je Catherine Simon.