Medvedev potpisao da se BiH uplati klirinški dug od 125 mil. dolara

BiH

Klirinški dug Rusije prema BiH nastao je pred rat, a riječ je o nenaplaćenim potraživanjima bh. firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Umjesto u robi ili uslugama, Rusija se odlučila za gotovinsku isplatu

Ruski premijer, Dmitrij Medvedev, potpisao je ukaz prema kojem će Rusija platiti BiH 125,16 miliona dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ. Riječ je o klirinškom dugu, odnosno nenaplaćenim potraživanjima bh. firmi koje su svoje proizvode isporučile, a nisu naplatile. U dokumentu se navodi da se time potvrđuje nacrt sporazuma između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH o rješavanju ovog pitanja. Tako će Rusija platiti 125 miliona dolara BiH, i to posredstvom Vnešekonombanke, koja će sumu prebaciti Centralnoj banci BiH u roku od 45 dana od stupanja na snagu sporazuma. BiH se obavezuje da će, nakon dobijanja uplate, u roku od pet dana rasporediti ta sredstva. Oko 58 odsto ukupne sume, odnosno 72,6 miliona dolara, dobiće FBiH, 29 odsto ili 36,3 miliona dolara dobiće RS, 10 odsto ili 12,5 miliona dolara odlazi za potrebe organa vlasti BiH, a tri odsto ili 3,7 miliona dolara dobiće Brčko distrikt. To je predviđeno izvještajem o postignutom sporazumu između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH, a koji je Predsjedništvo BiH prihvatilo krajem prošlog mjeseca.

– Ostvarili smo zadnji korak u rješavanju jednog od tehničkih pitanja bilateralne agende u odnosima Rusije i BiH u vezi s izmirenjem starog klirinškog duga – kaže Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, dodajući da je u toku usaglašavanje pitanja gdje i kada će biti održana ceremonija potpisivanja sporazuma, a nakon toga slijedi ratifikacija.

Ova sredstva trebalo bi da budu uplaćena u narednih nekoliko sedmica, s obzirom na to da nakon 8. januara treba da bude potpisan sporazum između ministarstava finansija BiH i Ruske Federacije. (N.N.)

Kako će novac biti raspoređen

58% (72,592 miliona dolara) – FBiH
29% (36,296 miliona dolara) – RS
10% (12,516 miliona dolara) – vlast BiH
3% (3,755 miliona dolara) – Brčko distrikt