Sve veći jaz u bogatstvu između članica eurozone

Evropska centralna banka (ECB) objavila je rezultate ankete koje govore da je iznos ukupnog bogatstva u najbogatijim članicama eurozone porastao od izbijanja dužničke krize u tom bloku, a najsiromašnije porodice se suočavaju sa padom vrijednosti njihove imovine

Pet procenata najbogatijih domaćinstava u eurozoni je posjedovalo 37,8 odsto neto bogatstva u 2014. godini, što je više u odnosu na 37,2 odsto iz 2010. godine, dok je pet procenata najsiromašnijih u svom vlasništvu imalo samo dug, rezultati su ankete u kojoj je učestvovalo 84.000 domaćinstava, prenosi agencija Rojters.

Produženi dužnički problemi povećali su nejednakost, jer su periferne članice poput Italije, Španije, Portugala i Grčke posrtale, dok su se neke poput Njemačke, brže oporavljale.

Prosječno bogatstvo jednog domaćinstva u eurozoni je palo za oko deset procenata, na 104.100 eura u četiri godine zaključno sa 2014. godine, i to uglavnom zbog pada cijena nekretnina.

Taj zaokret je naročito bio veliki u Grčkoj i na Kipru gdje je prosječno bogatstvo smanjeno za oko 40 odsto. Slično se dogodilo i u Italiji, Portugalu i Španiji, gdje je bogatstvo palo za više od 15 odsto.

Istovremeno, prosječno bogatstvo u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, uvećano je za deset odsto. Registrovan je rast bogatstva i u Austriji, Finskoj i Luksemburgu.

Pad cijena nakretnina, kao posljedica ekonomskog kraha eurozone, najviše je pogodio najsiromašnije, od kojih se 40 odsto suočilo sa padom vrijednosti njihovih nekretnina za petinu.