Zlato ima najveći potencijal za preokret u 2017. godini

Prije godinu dana su stručnjaci označili akcije kao robu sa najvećim potencijalom u ovoj godini međutim, za 2017. godinu oni vide zlato kao robu sa najvećim potencijalom za preokret

Glavni razlozi za ovu prognozu su najavljena ekonomska politika novoizabranog američkog predsjednika , posebno Trampov plan o smanjenju poreza koji bi mogao povećati američki javni dug za milijarde dolara i inflacija u Kini.

Tokom protekla tri mjeseca cijene cinka i bakra su već porasle 20% i 25 odsto, a nedavni promet fjučersima zlata u Kini pokazuje da se cjenovna moć plemenitih metala pomjera prema kineskim hedž fondovima i trgovcima.

Analitičar “Markt Watch”, Henry To, očekuje povratak potražnje nakita, koji ima važnu ulogu u cijeni zlata. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci potražnja nakita u Kini i Indiji je zbog uvoznih restrikcija u obije zemlje, monetizacije u Indiji a i problema sa gotovim novcem, doživjela dosad neviđeni pad, koji se, po mišljenju stručnjaka, ne može ponoviti u 2017. godini.

Izvještaj najvećeg zlatara u Hong Kongu, Wo Shing Goldsmitha, o rastu prodaje zlatnog nakita između 20% i 25% tokom prošlog mjeseca potvrđuje da se predviđanje već ostvaruje.

Analitičar Frank Holmes je nedavno u članku za časopis “Forbes” istakao da je osnova Trampove ekonomske politike inflacija koja će rasti svakog sata, dodajući da strahuje da bi SAD mogle doživjeti inflaciju neviđenu za posljednjih 30 godina. Osim toga, Trampovo obećanje da će ograničiti uvoz jeftine robe je, po njegovom mišljenju, neka vrsta inflatornoig pritiska što bi moglo rezultirati negativnim realnim kamatama, što bi na kraju moglo biti dobro za zlato.

Frank Holmes predviđa da će centralne banke, baš kao i u prošlim vremenima, biti najveći kupci zlata kako bi se zaštitile od inflacije.

Švajcarska banka Credit Suisse u nedavnom izvještaju je navela da bi potencijalni budžetski deficit SAD i jačanje dolara moglo podstaći banke širom svijeta da kupuju zlato kako bi zaštitile svoju imovinu.