Svjetske berze porasle uoči božićnih praznika

Cijene akcija na svjetskim berzama rasle su i protekle nedjelje, međutim investitori su bili oprezni dok je obim trgovanja, zbog božičnih praznika bio za skoro trećinu manji

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones ojačao 0,5 odsto, na 19.933 poena, dok je S&P 500 porastao 0,2 odsto, na 2.263 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 5.462 poena.

Polovinom nedjelje indeks Dow Jones se bio približio psihološki važnom nivou od 20.000 poena, ali je krajem sedmice izgubio te dobitke.

Berze već nedjeljama podržava optimizam da će planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju zakonske regulative u pojedinim sektorima ubrzati rast privrede.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena akcija, Dow Jones je, od američkih predsjedničkih izbora, 8. novembra, u plusu 14%, a S&P 500 indeks 11 odsto, u odnosu na početak godine.

Međutim, neki analitičari smatraju da su nakon tzv. ‘Trampovog rasta’ akcije skupe i plaše se da će predstavnici u Kongresu biti protiv oštrog reza poreza i drugih najavljenih Trampovih predizbornih obećanja koja bi mogla povećati fiskalni deficit.

Glavna riječ koja je obilježila proteklu sedmicu na svjetskim berzama bila je – praznik, a sa približavanjem Božića, obim trgovanja je bio sve slabiji.

Tako je na američkim berzama posljednjih dana vlasnika mijenjalo između četiri i 5,5 milijardi akcija, dok je u posljednjih 20 dana dnevni obim iznosio 7,4 milijarde, u prosjeku.

Cijene akcija su protekle nedjelje rasle i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 odsto, frankfurtski DAX je porastao 0,4 odsto, a francuski CAC 0,1 odsto.

Na berzi u Tokiju, indeks Nikkei je takođe porastao, 0,1 odsto. Istovremeno to je sedma nedjelja uzastopnog rasta na japanskoj berzi.