Banjalučka berza na regionalnoj platformi za trgovanje

Banjalučka berza u narednoj godini ima u planu da se uključi u regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrijednosti – SEE link gdje je ova berza najvažniji izvođač tih aktivnosti

– Naša softverska rješenja će se koristiti i u Crnoj Gori i u Makedoniji, a trenutno pregovaramo i sa nekoliko brokerskih kuća iz Srbije koje su spremne da preuzmu naša softverska rješenja koja će omogućiti da se u realnom vremenu investitorima sa lokalnog tržišta posredstvom lokalne brokerske kuće ponude i hartije od vrijednosti svih zemalja koje su učesnice u ovom projektu – rekao je direktor Berze Milan Božić.

On očekuje da će početkom naredne godine vjerovatno biti i prvih transakcija između brokerskih kuća iz Banjaluke i Skoplja, dodajući da je u ovaj projekat uključen veći broj zemalja užeg i šireg regiona. Među aktivnostima Banjalučke berze će biti i projekat elektronske mjenice, sa namjerom da se inkorporira u sistem multilateralne kompenzacije, kao i da se trenutno radi na nacrtu zakona o toj temi.

S obzirom na to da bi se mjenica izdavala u elektronskom obliku, bilo bi lako njeno prenošenje, a isto tako realizacija mjenice bi mogla biti automatska, odnosno iz sistema za multilateralne kompenzacije bi se po dospjeću mjenica mogla slati na izvršenje kod banaka gdje je otvoren glavni račun.

Takav instrument bi imao doprinos u smanjenju nelikvidnosti u privredi. Resursi Berze će biti angažovani i na unapređenju sistema multilateralne kompenzacije, sa planom da se održavaju češće, bar četiri puta, sa mogućnošću da se taj sistem organizuje istovremeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Adrijana Cvijetić iz Banjalučke berze navela je da je u ovoj godini ukupan promet na Berzi iznosio 622 miliona KM, odnosno za 11 odsto je veći nego promet u prošloj godini, i to je drugi najveći promet od kada je Berza osnovana. Najveće učešće u strukturi prometa imaju javne ponude akcija, obveznica, trezorskih zapisa, blok-poslovi, dok redovan promet čini 20 odsto strukture ukupnog prometa.

Redovan promet na Banjalučkoj berzi porastao u ovoj godini za oko 30 procenata, dok je vrijednost berzanskog indeksa opala za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, a tržišna kapitalizacija u ovoj godini iznosi više od četiri milijarde KM. Ove godine je bilo 10 aukcija trezorskih zapisa i karakteristično je da je efektivna stopa zaduživanja po trezorskim zapisima u konstantnom padu. Ukupna vrijednost emisija obveznica bila je oko 280 miliona KM sa prosječnom kamatnom stopom od 4,4 odsto.