Najviša jelka postavljena u Šri Lanki

Travel

Vještačka jelka ima više od milion prirodnih šišarki ofarbanih u više boja a krasi  je i šest metara visoka zvijezda na vrhu

Šri Lanka je postigla svjetski rekord u najvišoj vještačkoj jelki, visine 73 metra, što je 18 metra više od one u Kini (Guangdžou). Jelka u Kolombu je ukrašena sa 600.000 šarenih sijalica, a pored nje su postavljene i figura Deda Mraza od šest metara i sanke visine 12 metera.

Jelka je prvobitno trebalo da bude visoka 100 metara, ali poslije protivljenja katoličke crkve, koja smatra da bi novac mogao da bude bolje iskorišćen – za pomoć siromašnima, radovi su kasnili pa je visina smanjena. Iako je jelka podignuta od novca iz donacija pojedinaca i firmi.

Na stotine radnika i volontera četiri mjeseca je radilo na pravljenju ove jelke. Vještačko drvo (bez žice) sadrži više od milion prirodnih šišarki ofarbanih u crvenu, zlatnu, zelenu i srebrnu boju, i krasi ga šest metara visoka zvijezda na vrhu.

Šri Lanka, bivši Cejlon, nalazi se ispod Indije, sa 21,5 miliona stanovnika u kojoj ima više religija, ali pored hinduista, muslimana i katolika dominiraju budisti. Otuda su organizatori željeli da drvo promoviše etničku i religijsku harmoniju poslije građanskog rata od 26 godina koji se završio 2009. godine.