Paški sir – najjači hrvatski gastrobrend

Gastro

Paška sirana smatra se jednim od najpoznatijih hrvatskih gastronomskih identiteta

Paška sirana je u 2016. obilježila 70 godina postojanja: s radom je počela 1946. kao ostvrska poljoprivredna zadruga koja je udružila ovčare, otvorila im vrata tržišta, standardizovala kvalitet, olakšala plasman i stvorila potražnju, a danas se smatra jednim od najpoznatijih hrvatskih gastronomskih identiteta. Otuda su i vlasnici sertifikata bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznate, standardizovane oznake kvaliteta poslovanja temeljene na analitičkoj metodi za sva evropska tržišta koju dodjeljuje Bisnode. Ovim je Paška sirana svrstana u kategoriju sigurnog poslovnog partnera i u sam vrh uspješnih kompanija.

Da nije bilo Paške sirane koja je prepoznala komparativne prednosti Paga i okolnog ostrvlja, Paški sir zasigurno ne bi bio ono što danas jeste – najjači hrvatski gastrobrend. Paški sir ujedno je i najveći uspjeh sirane koja je privatizovana 1992. a 16 godina kasnije izgradila novu fabriku sa vrhunskom tehnologijom.

Paška sirana upravo je u Španiji, na 20. World Cheese Awardsu 2016. u San Sebastianu osvojila nekoliko medalja za svoje sireve a najvažnija je Super Gold za tvrdi ovčji sir koji je proglašen Najboljim sirom Srednje i Istočne Evrope. I to u kategoriji 3021 sira iz 30 zemalja a koje je ocjenjivalo 250 sudija i 16 najvećih svjetskih eksperata specijalizovanih za sir.

VRIJEDNOST BRENDA
Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir proizveden od mlijeka paške ovce. Posebnost ovog sira je u geografskom položaju Paga, njegovoj čudesnoj vegetaciji koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tokom zime…