Kina planira 30.000 kilometara brze pruge do 2020.

Kineske vlasti planiraju da do 2020. godine prošire mrežu brzih pruga na 30.000 kilometara, što je dio planova o većim troškovima za infrastrukturne projekte u cilju povećanja ekonomskog rasta

Mrežom će biti povezano više od 80 odsto velikih gradova, a Kina planira da do 2020. godine u izgradnju željeznica uloži ukupno 3,5 hiljada milijardi juana što je oko 504 milijardi dolara.

Ukupna dužina brzih pruga u Kini prošle godine bila je 19.000 kilometara.

Zamjenik ministra saobraćaja Jang Judong na konferenciji predstavio planove za poboljšanje transportnih službi, koji obuhvataju obnovu auto-puteva i bržu izgradnju pruga što bi pomoglo manje razvijenim područjima u centralnoj i zapadnoj Kini.

Ekonomski rast u Kini je tokom proteklih šest godina bio usporen, a vlasti pokušavaju da preusmjere ekonomiju sa proizvodnje i izvoza na više samoodrživi rast zasnovan na domaćoj potrošnji.

Prethodne dvije godine povećana su izdvajanja za izgradnju auto-puteva i druge javne radove. U srijedu je počela da radi nova brza pruga koja povezuje finansijski centar Šangaj na istoku zemlje i Kunming u siromašnijoj provinciji Junan na jugozapadu. Pruga je duga 2.252 kilometara, a vrijeme putovanja skraćeno je sa 35 na 11 sati.