U Beču sve spremno za Novogodišnji koncert koji prati 50 miliona ljudi

Najmlađi dirigent tradicionalnog novogodišnjeg koncerta bečke Filharmonije je Gustavo Dudamel iz Venecuele

Bečka filharmonija već decenijama održava koncert prvog dana Nove godine koji se prenosi u 90 zemalja. Ovog puta koncertom će dirigovati Gustavo Dudamel (35) iz Venecuele, koji je najmlađi dirigent u 75 godina dugoj novogodišnjoj tradiciji ovih koncerata. Inače, Dudamel i bečka filharmonija su do sad imali 46 zajedničkih nastupa. Ali je najavio da će Novogodišnjem koncertu unijeti malo južnoameričkog duha. Inače, muzički program obuhvatiće djela Johana Štrausa oca i sina, Franca Lehara, Emila Valdtojfela, Franca fon Zupea, Karla Cirera i Oto Nikolaja.

Prvi novogodišnji koncert održan je 31. decembra 1939. pod vođstvom dirigenta Klemensa Krausa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. Danas je želja filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom svijeta.
Muzičari bečke filharmonije nastupiće ove godine u novoj odjeći koju su dizajnirali Vivien Vestvud i Andreas Krontaler.
Karte za koncert odavno su rasprodate, a već od 2. januara do 28. februara zainteresovani, preko sajta, mogu se prijaviti za karte za narednu sezonu, a cijena se kreće od 35 do 1.090 eura.