Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cijene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.

Australijski indeks berze, S&P/ASX 200, je u plusu 1,1 odsto, južnokoreanski Kospi +,09%, indeks berze u Hong Kongu je ojačao 0,7% a šangajski Shanghai Composite 0,7 odsto.

Berza u Tokiju ne radi zbog praznika. U fokusu ulagača je Šangajska berza, na kojoj su jutros cijene akcija znatno porasle, nakon što su prošle godine zabilježile pad od 11,3 odsto, što je bio njihov najveći gubitak u posljednjih pet godina.

Raspoloženje na tržištu podigao je podatak da su u decembru prošle godine aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru porasle iznad očekivanja, pri čemu je potražnja ojačala, dok je proizvodnja dosegla najviše nivoe u skoro šest godina.

Pozitivno na tržišta utiče i nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošle godine skočile otprilike 50 odsto, što je bio njihov najveći rast od 2009, a zahvaljuje se odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,7 odsto, na 54,07 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 odsto, na 57,18 dolara.

Na valutnim je tržištima u prvim danima nove godine dolar ojačao, nakon prošlonedjeljne korekcije.

Juče je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih svjetskih valuta, porastao 0,5 odto, krenuvši ponovno prema najvišim nivoima u 14 godina.