Evropske berze stabilne poslije dva dana rasta

Na evropskim berzama u srijedu ujutro indeksi su stabilni, nakon znatnog rasta dva dana zaredom, a u fokusu ulagača su akcije trgovačkih lanaca.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je ojačao 0,7 odsto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati na dobitku otprilike 0,1 odsto.

STOXX indeks 600 skočio je u prethodna dva dana više od 1 odsto, zahvaljujući oporavku bankarskog sektora i snažnom rastu rudarskog sektora.

Jutros su u prvom planu akcije trgovačkih lanaca jer je cijena Nexta potonula 14 odsto, nakon što je taj britanski lanac upozorio da će mu poslovni rezultati biti slabiji nego što se prije procjenjivalo. Zbog toga su se pod pritiskom našli i drugi trgovački lanci koji posluju u Britaniji. Tako su cijene akcija Marks & Spencera i Associated British Foodsa pale oko 5 odsto. S druge strane, cijena akcije trgovačkog lanca BB&M-a skočila je oko 4 odsto, nakon što je izvijestio o rekordnoj prodaji za vrijeme božićnih praznika.

U finansijskom je sektoru cijena akcije Credit Suissea porasla 2,5 odsto, nakon što su analitičari Barclaysa povećali procjene za akciju te švajcarske banke.

Na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 2,5 odsto, na 19.594 boda, najviši nivo u 13 mjeseci.