Najduži tunel na svijetu otvoren nakon 52 godine

Skica za izgradnju napravljena je davne 1947. godine, ali su radovi počeli 17 godina kasnije. Od tada je iskopano više od 28 miliona tona kamena, što bi bilo dovoljno za izgradnju nekoliko Keopsovih piramida.

Najduži tunel na svijetu smješten je u samom srcu Evrope, u zemlji najpoznatijoj po vrhunskim satovima i sirevima.

Tunel Gotard dovršen je i za saobraćaj otvoren u junu ove godine, gotovo 70 godina nakon prvog plana o njegovoj izgradnji. Ukupno je dugačak 57 kilometara, a riječ je o željezničkom tunelu. Iako je otvoren još prije nekoliko mjeseci, tek dvije nedjelje radi punom parom.

Skica za izgradnju napravljena je davne 1947. godine, ali su radovi počeli 17 godina kasnije. Ipak, ozbiljniji radovi započeli su tek 1999, što je dokaz da i u Švajcarskoj neke stvari počinju sa zakašnjenjem.

Cijena izgradnje na kraju je iznosila oko 11 milijardi eura. Tunel se sastoji od dvije cijevi, od kojih je svaka duga nešto više od 57 kilometara. Dnevni kapacitet Gotarda je 260 teretnih i 65 putničkih vozova, a maksimalna brzina vožnje je oko 200 kilometara na sat.

Gotard je tako skinuo s vrha liste najdužih željezničkih tunela Seikan u Japanu (53,9 kilometara), a Lamanš koji povezuje Britaniju i Francusku (50,5 km) trenutno je na trećem mjestu.