Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija porasle, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim ekonomskim pokazateljima, dok je vrijednost dolara skliznula s najviših nivoa u 14 godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Šangaju skliznule 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,3 i 1,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,6 odsto.

Od početka godine taj indeks neprekidno raste, pa je ojačao gotovo 2 odsto, što se, među ostalim, zahvaljuje nastavku rasta cijena akcija na Wall Streetu.

Ulagači su optimistični zbog niza boljih nego što se očekivalo pokazatelja ubrzanja ekonomskog rasta u SAD-u, Evropi i Aziji.

Jutros je tako objavljeno da je u Kini aktivnost u uslužnom sektoru u decembru dostigla najviši nivo u 17 mjeseci.

Nakon nedavnih podataka o jačanju aktivnosti u proizvodnom sektoru, ulagači vjeruju da je zaustavljeno usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji rast cijena nafte za 2 odsto, čime su nadoknadile gubitke od prethodnog dana.

Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 53,15 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,30 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta skliznula s najviših nivoa u 14 godina, iaklo je juče objavljeni zapisnik s nedavne sednice Feda pokazao da su neki čelnici centralne banke zabrinuti zbog mogućeg jačanja inflacije, pa bi u nadolazećem razdoblju kamate mogle rasti bržim tempom nego što se još nedavno očekivalo.

Planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu mogli bi ubrzati rast ekonomije, ali i inflacije.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 116,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 118,10 jena.