Evropske berze drugi dan u padu

  • In Berza
  • 5. January 2017.
  • 394 Views
Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče oslabio 0,1 odsto.

Londonski FTSE bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,1 odsto, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC indeks skliznuli između 0,2 i 0,4 odsto.

Nakon što je u prva dva radna dana nove godine skočio više od 1 odsto, u posljednja dva dana STOXX 600 indeks blago je oslabio.

Najviše su jutros, u prosjeku 0,9 odsto, pale cijene akcija u sektoru osiguranja jer su analitičari JPMorgana snizili preporuke za nekoliko osiguravajućih kuća. Tako je cijena akcija RSA Insurancea pala 2,2, a Hannover Ruecha za 2,7 odsto. Oštro je, više 3 odsto, pala i cijena akcija Rolls-Roycea, takođe zbog smanjene preporuke JPMorgana.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku više od 1 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,4 odsto, na 19.520 bodova, što je posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju manje cjenovno konkurentni na instranim tržištima.

Preporučujemo vam i sljedeće: