Evropske berze stabilne početkom nedjelje

Berza

Na berzama u Frankfurtu i Parizu cijene su akcija u ponedjeljak ujutro blago pale, dok je londonski FTSE dostigao novi najviši nivo u istoriji.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, nakon prošlonedjeljnog rasta. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,3 odsto, na rekordnih 7.229 bodova, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC bili u minusu oko 0,1 odsto. Novi rekord FTSE-a najviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u rudarskom sektoru, za 0,3 odsto.

S druge strane, turistički je sektor pod pritiskom zbog pada cijene akcije njemačkog vazduhoplovnog prevoznika Lufthanse za više od 4 odsto.

Podršku tržištima pružaju rekordni nivoi S&P 500 i Nasdaq indeks u petak na Wall Streetu, čime je nastavljen trend rasta cena akcija koji traje još od 8. novembra, kada je Donald Tramp pobijedio na američkim predsjedničkim izborima.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte, dok se prate vijesti o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a, u skladu s dogovorom iz novembra prošle godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 odsto, nakon prošlonedjeljnog rasta za 0,5 odsto. I na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na petak. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.