Cijene nafte u padu prvi put za četiri dana

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u ponedjeljak su pale, prvi put u četiri dana, zbog zabrinutosti da bi povećana američka proizvodnja mogla anulirati smanjenu proizvodnju u OPEC-u i drugim velikim proizvođačima

Cijena “brent” nafte je u padu 2,77 odsto, i trguje se po cijeni 55,52 dolara po barelu, dok je barel američke WTI jeftiniji 2,74 odsto i cijena mu je trenutno 52,51 dolara.

Iako članice OPEC-a smanjuju proizvodnju, cijene nafte je pritisnuo podatak kompanije “Baker Hughes” da su američke kompanije, desetu nedjelju zaredom, povećale broj bušotina na ukupno 529, najviši nivo u godinu dana. To je raspirilo spekulacije da će povećana američka proizvodnja potkopati nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko drugih proizvođača izvan kartela da smanje ponudu.

Irak je objavio da je isporuka nafte u decembru 2016. dostigla rekordan nivo. Na početku razgovora o smanjenju proizvodnje Irak je tražio da bude izuzet iz kvota, kako bi se uspješnije borio protiv ISIL-a. Rekordni izvoz nafte iz Iraka, u situaciji kada druge zemlje smanjuju proizvodnju, eksperti tumače kao prvu pukotinu u dogovoru.

Cijenama nafte danas nije pomogla ni informacija da je američki razarač ispalio hice upozorenja na četiri broda iranske Islamske revolucionarne garde u moreuzu Ormuz, plovni put kroz koji prolazi 20 odsto svjetske nafte. (Agencije)