Evropske berze: FTSE indeks dostigao novi rekord

Na Londonskoj je berzi FTSE indeks u utorak ujutro dostigao novi rekordni nivo, dok se na ostalim evropskim berzama trguje oprezno.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče skliznuo 0,4 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,2 odsto, na rekordna 7.252 boda, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC stagnirali na jučerašnjim nivoima.

Evropski su ulagači oprezni jer su juče na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks pali.

Nakon što je juče potonula 3,8 odsto, jutros se cijena barela na američkom tržištu stabilno kreće oko 52 dolara, dok se na londonskom tržištu kreće oko 54,95 dolara.

Među najvećim je gubitnicima jutros bankarski sektor, a u fokusu su italijanske banke nakon što su Poplare di Vicenza i Veneto Banca predložile dogovor s akcionarima koji bi ih mogao koštati više od 600 miliona evra.

Industrijski je sektor nastavio uspon od prethodnog dana, pri čemu prednjače akcije Siemensa i Airbusa.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,5 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 odsto, na 19.301 bod.