FIAT koji vrijedi 1,8 miliona dolara

FIAT koji vrijedi 1,8 miliona dolara

Iako je FIAT prepoznatljiv po proizvodnji malih, jeftinih automobila u istoriji kompanije bilo je i sporadičnih izleta poput ovog FIAT-a 8V Supersonic.

U 50-tim godinama 20. vijeka dizajn automobila bio je pod uticajem savremene avio-industrije i nagle ekspanzije aviona na mlazini pogon. Tadašnji aktuelni trend pratili su u kompaniji Ghia prilikom oblikovanja karoserije za ovaj FIAT-ov atipični model.

Za pogon je upotrebljen 2.0 V8 motor sa relativno skromnih 105 ks, ali je zbog zaštićene oznake “V8”, na čije korišćenje je prava polagao Ford, model dobio oznaku 8V.

FIAT je najprije planirao da proizvodi luksuzni model sa 4 vrata, ali je taj projekat stopiran i kompanija se preorijentisala na sportski kupe. Iako je model imao uspjeha u sportskim takmičenjima u svojoj klasi, italijanski proizvođač poslao ga je u penziju nakon dvije godine i svega 114 izrađenih primjeraka, zbog čega je 8V postao veoma tražen oldtajmer, pogotovo u verziji Supersonic – Ghia je napravila samo osam takvih automobila.

Jedan od rijetkih preostalih primjeraka u martu će biti ponuđen na prodaju na aukciji u organizaciji kuće RM Sotheby’s. Za sada nije objavljena zvanična procjena vrijednosti automobila, ali poznato je da je 2011. drugi primjerak ovog modela aukciji dostigao cijenu od oko 1,8 miliona dolara.

Preporučujemo vam i sljedeće: