VW priznaje krivicu i plaća 4,3 milijarde dolara

  • In Svijet
  • 11. January 2017.
  • 403 Views
VW priznaje krivicu i plaća 4,3 milijarde dolara

Nemački Folksvagen postigao je 4,3 milijardi dolara „težak“ nacrt nagodbe sa američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije izduvnih gasova iz dizel motora, a planira i da se izjasni krivim.

Iz VW kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara kao i da će tokom tri iduće godine biti pod nezavisnim nadzorom. Očekuje se da VW prizna krivicu kao dio nagodbe, dok će nagodba o priznanju krivice trebati odobrenje američkog saveznog suca.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima sa dizel motorima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila lažno pokazivao emisiju izduvnih gasova. Kompanija je u SAD prodala gotovo pola miliona spornih automobila. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila širom svijeta. Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u za zavjeru da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji izduvnih gasova i postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Folksvagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizel automobila sa spornim softverom.

Kompanija je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe, pa je ponudila otkup približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Preporučujemo vam i sljedeće: