Cirih miriše na sir, čokoladu i skupoću

Na sjeveru Švajcarske uz obalu Ciriškog jezera nalazi se prelijepi Cirih, najveći grad ove zemlje, i smatra se kulturnim i poslovnim središtem, a poznat je po kvalitetnim sirevima, čokoladi, skupim i vrhunskim satovima i brojnim znamenitostima

Godinama važi za najbolji grad za život, najbogatiji grad, ali i najuređeniji grad, jer je javni prevoz savršeno organizovan, pa vozovi, tramvaji i autobusi stižu tačno prema najavljenom rasporedu. Javni prevoz u ovom gradu je jedan od najgušćih na svijetu, a osim javnog prevoza, tu su brodovi na jezeru i rijeci, kao i žičara.

Švajcarci su poslovni i tačni, veoma poštuju vrijeme, pa ne čudi da se najveći sat na svijetu nalazi upravo u ovom gradu na zvoniku crkve svetog Petra iz 1534. godine.

Cirih ima 1.200 fontana i javnih česmi. S obzirom na to da ova država važi za zemlju u kojoj se prave najbolje čokolade, u centru grada možete posjetiti najpoznatije fabrike i prodavnice kao što su „Nestle“, „Toblerone“ i „Lind“.

Cirih je svakako i veoma skup grad, pa ukoliko želite da popijete kafu, ona košta pet franaka što je oko devet KM, dok je pivo točeno od tri franka odnosno 5,5 KM.

Da biste obišli cijeli Cirih, treba vam više od dva dana jer imate toliko toga vidjeti, od muzeja pa do nekih lokalnih pabova i restorana. Najpoznatije jelo u ovom gradu, ali i cijeloj Švajcarskoj je jelo fondi, koje se pravi od nekoliko vrsta sireva koji se lagano tope u bijelom vinu i dresingu sa bijelim lukom i muskatnim oraščićem.

Skoro svaki grad u ovoj zemlji ima svoj moderni, ali i stari dio, koji mami brojne turiste da prošetaju. Najpoznatija atrakcija u starom dijelu Ciriha je svakako najstarija crkva u Švajcarskoj, evangelističko-reformistička crkva svetog Petra, koja se prvi put spominje još 857. godine, a građena je u kasnom romaničkom stilu. Krase je veličanstvene zlatne orgulje, smještene visoko na tavanici, izrađene 1974. godine u Strazburgu, a ima i najveći brojčanik na satu u Evropi.

Prema mišljenju brojnih Švajcaraca, Cirih je centar svjetske umjetnosti jer se u njemu nalazi veliki broj muzeja, a održava se godišnje i mnogo izložbi i koncerata. Treba prošetati i do Ciriškog jezera, koje je podijeljeno velikom branom, preko koje idu cesta i željeznička pruga. Istočni dio jezera je poznat pod nazivom Gornje jezero ili Obersee. Na njemu se svakodnevno odvija vodeni saobraćaj. Ljeti je prava atrakcija jer ima plaže koje su idealne za plivanje i sunčanje. Šetalište pored jezera dugo je oko tri kilometra i proteže se od centra istočnom obalom i savršeno je za jutarnju ili večernju polusatnu šetnju. U jezeru pored šetališta nalazi se veliki broj labudova i galebova. Na pola puta nalazi se poljana koja je po sunčanom danu puna ljudi koji se izležavaju, sunčaju ili prave roštilj.

Za one koji ne mogu da odole kupovini ili bar razgledanju izloga, Bahnhofstrasse je glavna šoping ulica u Cirihu i jedna od najskupljih i najekskluzivnijih svjetskih šoping avenija, dugačka 1,4 kilometra i proteže se od Banhofplaca do Burkliplaca. Ova ulica je peta najskuplja ulica na svijetu, a to potvrđuje i to da prodavnice u ovoj aveniji imaju „Apple“, u koji ne možete ući bez ugovorenog termina, „Louis Vuitton“, „Cartier“, „Prada“, „Mont Blanc“, „Tommy Hillfiger“, „Salvatore Feragamo“, „Tiffany“, „Dior“, „Giorgio Armani“ i mnogi drugi.

Pred sam kraj ulice u blizini jezera Cirih nalazi se čuveni trg Paradeplac na kojem se nalaze upravne zgrade dvije najveće švajcarske banke, UBS i Credit Suisse.

Bürkliplatz market je pijaca na istoimenom trgu gdje se mogu kupiti švajcarski sir, riba i organski gajena hrana, i uopšte stvari svake vrste. Utorkom i petkom je zelena i cvjetna pijaca, a subotom buvljak.

Tu je smješten i „Bürkli-Café“ iz čije bašte se pruža pogled na jezero i planine. Trebalo bi bar popiti kafu u „Dolder Grand hotelu“, koji zbog svog bajkovitog izgleda spaja prošlost i budućnost. Smješten je iznad Ciriha i sa balkona ovog hotela imate predivan pogled na Ciriško jezero, ali i na cijeli grad. Na 4.000 metara nadmorske visine u sklopu hotela nalazi se spa centar, koji je smješten u jednom od novih krila, koje je dizajnirao lord Norman Foster. (NN)