Azijske berze pred nedjeljnim dobicima, dolar u padu

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija blago pale, ali su na nedjeljnom nivou u plusu, dok je dolar pred gubicima

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,7 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 odsto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji skliznuli su između 0,1 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,2 odsto ali je od početka nedjelje u plusu 1,8 odsto. Azijski su ulagači jutros oprezni jer su juče cijene akcija na Wall Streetu blago pale i jer novi ekonomski pokazatelji iz Kine nisu impresivni.

Izvoz druge po veličini svjetske ekonomije pao je u decembru za 6,1 odsto na godišnjem nivou, što je slabiji podatak nego što se očekivalo, dok je uvoz bio nešto bolji od očekivanja. Kina bi mogla biti najveći gubitnik protiv trenda globalizacije, ako novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp održi obećanje iz svoje kampanje o protekcionističkim mjerama. Tramp je najavio da će Kinu nazvati valutnim manipulatorom i uvesti carine na uvozne proizvode iz Kine, što bi moglo ograničiti izvoz te zemlje.

Među najvećim je dobitnicima jutros japanski Nikkei, ali od početka nedjelje na gubitku je 1,1 odsto, za razliku od većine ostalih azijskih berzi koje su pred nedjeljnim dobicima.

Cijene su nafte jutros nastavile rasti, što se zahvaljuje slabljenju dolara i vijesti da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju na najniže nivoe u gotovo dvije godine, kao i da planira daljnje redukcije. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,1 odsto, na 56,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 53,10 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar pred nedjeljnim gubicima. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,50 bodova, što je 0,7 odsto manje u odnosu na početak nedjelje.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 115,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,70 jena. Od početka nedjelje dolar je na gubitku prema jenu za 1,5 odsto.

U odnosu na evropsku valutu dolar je jutros blago oslabio. Cijena eura kreće se oko 1,0615 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0595 dolara. Od početka nedjelje dolar je prema euru oslabio 0,8 odsto.