Azijske berze pale, funta na nizbrdici

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija pale, kao i kurs britanske funte, jer su ulagači oprezni na početku nedjelje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,9 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,9 odsto.

U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 odsto.

Azijski su ulagači oprezni zbog najava britanskih medija da bi premijerka Theresa May u utorak mogla predstaviti plan o Brexitu, izlasku iz jedinstvenog tržišta i carinske unije kako bi Britanija mogla vratiti kontrolu nad granicama, a time imigracijom.

Ulagači se plaše da bi takav tvrdi prekid s jedinstvenim tržištem mogao naštetiti britanskom izvozu i zaustaviti priliv investicija u zemlju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će se u petak održati inauguracija novog američkog predsednika Donalda Trumpa. Čeka se hoće li u svom govoru Trump održati obećanje iz predizborne kampanje da će Kinu nazvati valutnim manipulatorom i uvesti carine na uvozne proizvode iz te zemlje.

Analitičari kažu da bi rast napetosti u odnosima između SAD-a i Kine narušio povejrenje izvoznika i investitora u svijetu, što bi loše uticalo na finansijska tržišta.

Zbog pisanja medija o ′tvrdom′ Brexitu, jutros je na valutnim tržištima kurs funte u jednom trenutku zaronio na samo 1,1983 dolara, najniži nivo od oktobra, dok je u petak iznosio 1,2175 dolara.

Zahvaljujući usponu prema funti, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,3 odsto, na 101,52 boda.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0620 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0640 dolara.

S druge strane, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, koja obično jača u nesigurnim vremenima jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital.

Jutros je kurs dolara skliznuo ispod nivoa od 114 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 114,50 jena.

Cijene su nafte stabilne, nakon što su prošle nedjelje pale oko 3 odsto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 18 centi, na 55,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16 centi, na 52,50 dolara.