Novi veliki pad vrijednosti britanske funte

U odnosu na euro, funta je oslabila više od 1 odsto, na oko 1,13 eura, najniži nivo u dva mjeseca.

Britanska funta je u ponedjeljak pala na najniži nivo od oktobra mjeseca u očekivanju zvaničnog obraćanja premijerke Tereze Mej koje je najavljeno za utorak, kada će predsjednica vlade izložiti detalje plana za vođenje pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Funta je jutros u azijskom trgovanju pala 1,6 odsto, ispod nivoa 1,19 dolara, nakon što su britanski mediji objavili da će prioritet u pregovorima Velike Britanije o izlasku iz EU biti kontrola imigracije.

Od izglasavanja Brexita, 24. juna prošle godine, funta je oslabila oko 20 odsto prema dolaru. Najveći dio ovih gubitaka je posljedica neizvjesnosti uticaja na finansijska tržišta u slučaju da Velika Britanija izgubi bescarinski pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Lideri zemalja EU uslovljavaju dalji pristup Velike Britanije jedinstvenom evropskom tržištu EU omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi, ali je Mej navela da građani koji su glasali za Brexit žele da Velika Britanija povrati kontrolu nad sopstvenim granicama.

Dodatni pritisak na funtu stvorila je izjava britanskog ministra finansija Filipa Hamonda njemačkom listu “Welt am Sonntag” da će britanska ekonomija vjerovatno morati da se mijenja u slučaju da ostane bez pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, ali je dodao da će London učiniti sve što je potrebno da ostanu konkurentni na globalnom tržištu.