Evropske berze: Indeksi u padu

Na evropskim akcionarskim tržištima u utorak ujutro najvažniji indeksi bili su u minusu zbog opreza investitora koji čekaju objavu planova britanske premijerke Therese May o njenim planovima vezanim uz Brexit.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,00 sati u minusu 0,2 odsto, pri čemu je većina sektorskih indeksa bila u padu. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariski CAC bili su u minusu između 0,11 i 0,36 odsto.

Britanska premijerka trebala bi izložiti 12 prioriteta za izlazak Britanije iz EU-a. Prema pisanju Daily Telegrapha, May će potvrditi da će Britanija napustiti EU jedinstveno tržište i carinsku uniju te se fokusirati na vraćanje kontrole nad ulaskom imigranata u zemlju.

Od poslovnih vijesti, BAT je objavio da je povisio ponudu za 57,8 odsto udjela u Reynolds Americanu s prvobitnih 47 na 49,4 milijarde dolara, što su akcionari američke kompanije prihvatili.

Znatnije dobitnice bile su akcije britanskog Rolls-Roysa, ojačavši za 4,7 odsto, nakon što je ta kompanija najavila da će joj dobit za 2016. dostići 671 milion funti, što je iznad očekivanja analitičara te da je postigla nagodbu s regulatorima u Britaniji, SAD-u i Brazilu u istrazi oko podmićivanja.

Investitori će sa zanimanjem pratiti uvodno obraćanje kineskog predsednika Xi Jinpinga na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, podatke o francuskom proračunu te najnoviji ZEW indeks ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u utorak je oslabio 0,34 odsto, na 19.454 boda te se tako nalazi na najnižem nivou u zadnjih 6 nedjelja.