Facebook lansira alate protiv lažnih vijesti u Njemačkoj

Facebook lansira alate protiv lažnih vijesti u Njemačkoj

Iz kompanije Facebook je objavljeno da će u Njemačkoj ubrzo biti pokrenute nadogradnje koje će olakšati prijavljivanje lažnih vijesti

Mada su se mnogi podijelili oko toga je li Facebook odgovoran za lažne vijesti koje objavljuju njegovi korisnici, najveća društvena mreža nije željela da čeka kaznu sudskih vlasti pa je odlučila nešto učiniti po tom pitanju.

Sistem će funkcionisati tako da će nakon prijave od strane korisnika, potencijalne lažne vijesti biti proslijeđene organizacijama koje su potpisnici “Poynter’s International Fact Checking Code of Principles” povelje, te provjeravaju istinitost medijskih objava. Ukoliko te organizacije otkriju da se radi o lažnoj informaciji, svaka takva vijest će u korisničkim news feedovima biti označena kao “osporena”.

Zbog lažnih vijesti Facebook je u posljednje vrijeme bio jako kritikovan, posebno u vezi proteklih američkih predsjedničkih izbora, kao i zbog uticanja na parlamentarne izbore u Njemačkoj koji se tek trebaju održati sredinom ove godine. Njemačke vlasti su predložile uvođenje zakonske odredbe kojom bi se Facebook kažnjavao sa 500.000 eura po svakoj objavljenoj lažnoj vijesti. Nije poznato hoće li Facebook kažnjavati korisnike koji će objavljivati lažnjake, te kakav će biti tretman satire koja se takođe zna temeljiti na izmišljenim vijestima.

Preporučujemo vam i sljedeće: